Agricultorii individuali rezista cu greu in actualele conditii climatice

Agricultura a fost afectata puternic atat de pandemia de covid cat si de faptul ca anul 2022 a fost cel mai secetos din intreaga istorie meteorologica. Agricultorii individuali din Romania au realizat in sfarsit ca nu mai pot rezista de unii singuri pe piata, iar singura lor variant pentru a supravietui este aceea de a se asocia in cadrul unor cooperative comune de productie.

Bani imprastiati pe o masa

Acestea au o serie mare de avantaje, iar faptul ca resursele financiare si nu numai se pun in comun, combinat cu posibilitatea de a plati electronic produsele de care au nevoie in procesul de productie, ii poate face mult mai competitivi.

Conditiile actuale sunt extrem de vitrege

Seceta si daunatorii impun masuri speciale, care necesita resurse mult mai mari pentru a cumpara pesticide, utilaje agricole, etc.

Cooperativele de productie agricole pun la dispozitia membrilor resurse specializate, iar existenta unor finantisti care sa se ocupe de plati este o adevarata mana cereasca.

Acestia sunt la curent cu modul in care platile pot fi facute electronic, printr-un e-wallet de exemplu, si se asigura ca banii ajung la destinatari repede si eficient.  In pus, datorita sezonalitatii anumitor produse, platile trebuie facute extrem de operativ, pentru a ne asigura ca semintele unor plante ajung la timp in depozitele cultivatorilor.

Platile electronice ne ajuta in acest demers, deoarece banii pot intra chiar in aceeeasi zi in contul companiilor de unde am cumparat produse, daca acestea se afla in Romania.

Chiar daca companiile partenere se afla in strainatate, banii ajung destul de repede, de regula intr-o perioada ce variaza intre 1 – 3 zile.

Agricultura individuala este pe cale de disparitie la nivel mondial

Platile digitale ofera si marele avantaj al unor credite facile, ce se pot realiza cu minim de acte si de timp. Astfel, daca avem un cont intr-o banca, asociatia agricola din care facem parte are la dispozitie anumite facilitati, si anume posibilitatea accesarii unor credite sindicalizate ce nu impun deplasarea la sediul bancii.

Astfel, actele se depun electronic, iar platile vor intra tot sub forma de bani virtuali in contul asociatiei.

Platile electronice au intrat astfel in uzul comun al marii majoritati a populatiei din Romania, iar acest lucru nu a facut decat sa contribuie la cresterea vitezei de productie a produselor agricole si de consum.

Desigur ca exista si varianta prin care sa accesam bani de la anumite platforme exclusive online, dar acestea nu sunt afiliate sistemului bancar traditional, iar riscurile pe care ni le asumam sunt destul de mari.

In linii mari, acestea companii detin asigurari de ordinul zecilor de milioane de dolari, iar problemele in functionare sunt destul de reduse.

O mare parte dintre aceste platforme sunt extrem de folosite, deoarece costurile de operare platite de asociatia agricola sunt mult mai mici decat cele platite in cazul unor banci traditionale, iar viteza cu care circula banii poate fi uneori mai mare.

Astfel, agricultorii din Romania pot avea sanse mult mai mari de supravieturie in mediul tot mai ostil de astazi, cand provocarile climatice si economice testeaza din ce in ce mai mult capacitatea de supravietuire a omenirii.